Angličáky Matchbox legenda, která nestárne

Matchbox je britská značka miniaturních modelů aut, která byla založena v roce 1953 a stala se jedním z nejpopulárnějších výrobců hraček na světě. Matchbox auta jsou charakteristická svým malým měřítkem (často 1:64), ale detailním provedením a funkčními dveřmi, kapotami a koly.

V roce 1952 začal Jack Odell, tehdejší vedoucí technik výrobce hraček Lesney Products, vyrábět miniaturní modely aut pro své dcery, aby si s nimi mohly hrát v malém měřítku. Když jednoho dne měli výrobci problémy s výrobou hraček pro vánoční sezónu, Odell nabídl své autíčky jako alternativu. Tyto miniaturní modely aut byly tak populární, že se staly základem pro novou sérii výrobků pod značkou Matchbox.

Matchbox auta se brzy stala světově proslulými a sběratelskými kousky. V 60. letech se vyrábělo na 100 různých modelů a v 70. letech se značka Matchbox rozšířila i do jiných oblastí, jako jsou modely letadel a lodí. V roce 1982 však firma prodělala finanční krizi a byla prodána konkurenční značce Mattel, která je vlastníkem Matchbox dodnes.

Firma Matchbox vyrábí malé modely autíček z kovu a plastu, které jsou velmi populární u sběratelů. Vyrábějí se zde modely různých značek a typů automobilů, jako jsou například hasičské vozy, policejní auta, závodní vozy, nákladní auta, ale i běžné osobní vozy. Tyto modely jsou detailně zpracované a mají různé funkce, jako otevírací dveře, kapotu nebo zavazadlový prostor. Kromě aut se vyrábějí i modely letadel, lodí a dalších dopravních prostředků.

Jaký je nejprodávanější angličák?

Nejprodávanějším modelem značky Matchbox není jedno konkrétní auto, ale spíše série vozidel v různých provedeních. Jednou z nejpopulárnějších sérií jsou například vozidla z řady „Superfast“, která se vyrábí už od 60. let a stále se těší velké oblibě u sběratelů. Mezi nejprodávanější modely patří například sportovní vozy, závodní auta, hasičské vozy, policejní auta, náklaďáky a další.