Z Toblerone musí zmizet Matterhorn co je to za horu?

Matterhorn je ikonická hora nacházející se v Alpách mezi Švýcarskem a Itálií. Vysoká 4 478 metrů je Matterhorn jednou z nejznámějších a nejvyhledávanějších hor na světě, přičemž je oblíbeným cílem horolezců a turistů.

Matterhorn leží na hranici mezi Švýcarskem a Itálií, s vrcholem na švýcarské straně. Je součástí horského hřebene nazvaného Monte Rosa, který je nejvyšší horský masiv v Evropě.

Hora získala svou charakteristickou pyramidovou siluetu v důsledku eroze ledovce, který se původně táhl z vrcholu. Tento ledovec se postupně rozdělil na dva menší ledovce, což vedlo k vzniku charakteristického tvaru hory, který ji odlišuje od ostatních okolních hor.

Matterhorn byl poprvé zdolán v roce 1865. Tento úspěch byl výsledkem náročného výstupu, během kterého zemřelo několik horolezců, včetně nejznámějšího, Edwarda Whympera. Nicméně, výstup na Matterhorn se stal symbolem horolezeckého umění a mnoho lidí je láká ke zdolání této hory.

Dnes existuje několik různých cest na vrchol Matterhornu, přičemž některé jsou mnohem náročnější než ostatní. Nejznámější cesta na vrchol vede od chaty Hörnli, která je dostupná z obce Zermatt v Švýcarsku. Tato trasa je velmi náročná a vyžaduje vysokou úroveň fyzické zdatnosti a zkušeností v horolezectví.

Matterhorn je také oblíbeným cílem turistů, kteří se snaží vidět tuto ikonickou horu ze všech úhlů. Zermatt nabízí mnoho možností k prohlídce hory a okolních kopců, včetně výletů lanovkou, horských kol, turistických stezek a mnoho dalších.

Matterhorn je ikonickou horou, která láká turisty a horolezce z celého světa. Svým pyramidovým tvarem a náročnými výstupy si získává obdiv lidí již několik desetiletí.

Navíc je Matterhorn také jednou z nejčastěji fotografovaných hor na světě a její ikonický tvar se objevuje na mnoha reklamách a turistických brožurách.

Matterhorn je také často spojován s kvalitou a precizností švýcarského designu. Známá značka čokolády Toblerone používá tvar Matterhornu ve svém logu a mnoho jiných švýcarských firem používá Matterhorn jako symbol kvality a excelence.

Bohužel, zdolání Matterhornu stále představuje velké riziko pro horolezce a v minulosti vedlo k mnoha úmrtím. V důsledku toho byla cesta na vrchol uzavřena v roce 2018 kvůli bezpečnostním obavám, ale byla opět otevřena v roce 2019 poté, co byla zlepšena bezpečnostní opatření.

Matterhorn je nejenom symbolem horolezeckého umění a krásy švýcarské krajiny, ale také připomínkou toho, jak neúprosná a nebezpečná může příroda být. Navzdory tomu však nadále přitahuje horolezce a turisty z celého světa a zůstává jedním z nejvýznamnějších symbolů Alp.

Toblerone

Tvar Matterhornu se objevil v logu značky Toblerone kvůli historickému vztahu mezi horou a švýcarskou čokoládou. Značka Toblerone byla založena v roce 1908 ve švýcarském městě Bern, a továrna na výrobu čokolády byla postavena v blízkosti Matterhornu.

Zakladatelé značky Toblerone, Theodor Tobler a Emil Baumann, se inspirovali tvarem hory a použili ji jako základ pro svůj návrh čokolády. Tvar čokolády s hrbolatou texturou, která připomíná skalní vrcholy hory, také nese jméno Matterhorn.

Od té doby se Matterhorn stal ikonickým symbolem značky Toblerone a jeho tvar se objevuje v logu, balení a reklamách na tuto čokoládu. Toblerone také používá název „The Matterhorn“ pro některé své produkty.

Je to také jedna z nejúspěšnějších značek čokolády na světě a Matterhorn v jejím logu je jedním z faktorů, které přispěly k jejímu celosvětovému uznání a popularity.