Tatiana Dyková

Tatiana Dyková je česká herečka a moderátorka, která se narodila 26. března 1977 v Praze. Po ukončení střední školy studovala herectví na DAMU (Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze), kde v roce 2000 získala magisterský titul.

Svou hereckou kariéru započala Tatiana Dyková v Divadle Na zábradlí, kde působila v letech 2000 až 2011. Mezi její nejvýznamnější role patří například Molly Bloomová v inscenaci Jamese Joyce Ulysses nebo Anděla v komedii Karel Čapek R.U.R. Ve filmu se Tatiana Dyková objevila například v komediích Rafťáci nebo Náhodný život.

V televizi se Tatiana Dyková proslavila především moderováním pořadu Ranní káva na TV Nova, kde působila v letech 2013 až 2016. Kromě toho také moderovala hudební soutěž Hlas Česko Slovenska na TV Prima.

Tatiana Dyková je také známá svým angažmá v charitativním projektu Pomozte dětem. V rámci tohoto projektu se snaží pomáhat dětem s různými nemocemi a zdravotními problémy.

Své herecké i moderátorské schopnosti Tatiana Dyková spojuje také v divadelních inscenacích, kde vystupuje jako moderátorka a také herečka. Mezi její nejvýznamnější divadelní role patří například v inscenacích „Hamlet“ (Divadlo na Vinohradech), „Dům z karet“ (Divadlo Ta Fantastika), „Dvanáct rozhněvaných mužů“ (Divadlo Bez zábradlí) nebo „Zapomeňte na Afriku“ (Městská divadla pražská).

Dále se Tatiana Dyková objevila v řadě filmových a televizních rolí. Zahrála si například ve filmech „Šakalí léta“, „Příliš osobní známost“, „Angel Exit“ nebo „Svatby v Benátkách“. Na televizní obrazovce se objevila v mnoha seriálech, jako například „Ulice“, „Ordinace v růžové zahradě“, „Vyprávěj“ nebo „Případy 1. oddělení“.

V roce 2014 získala Tatiana Dyková Cenu Thálie v kategorii činohra za svou roli v inscenaci „Dvanáct rozhněvaných mužů“. V roce 2017 získala cenu Český lev za nejlepší herečku ve vedlejší roli za film „Masaryk“.

Tatiana Dyková je také moderátorkou a moderuje například pořad „Dobré ráno“ na TV Prima. Vedle toho se věnuje také dabingu a jejím nejznámějším dabingovým počinem je například postava Julie v animovaném filmu „Sedmička“.

Svým charakteristickým hlasem se Tatiana Dyková také stala hlasem řady reklamních spotů, audioknih a dokumentárních filmů.

Tatiana Dyková je výraznou osobností českého kulturního dění a svým talentem a profesionálním přístupem si získala nejen obdiv diváků, ale i uznání kritiky.