Proč na Kubě jezdí stará auta?

Na Kubě se stále jezdí mnoha starými americkými auty, protože po revoluci v roce 1959 bylo vynuceně zrušeno všechno soukromé vlastnictví a mnoho zahraničních firem opustilo Kubu, včetně automobilových výrobců. To znamenalo, že Kubánci nemohli kupovat nová auta a museli si udržovat a opravovat stará auta, která měli k dispozici. Navíc, vláda uvalila vysoké cla na dovoz automobilů, takže nová auta byla pro běžné obyvatele velmi drahá. Tento nedostatek nových automobilů vedl k tomu, že Kubánci se naučili opravovat a udržovat své staré automobily, což se stalo symbolem kubánského životního stylu a turistické atrakce pro návštěvníky.

Vedle toho, že nová auta jsou pro většinu Kubánců nedostupná kvůli vysokým cenám a nízkým příjmům, je dalším důvodem, proč se na Kubě jezdí stará auta, americký embarg, který byl uvalen na Kubu v roce 1960. Tento embarg omezuje obchod mezi Kubou a Spojenými státy a také zakazuje dovoz nových amerických automobilů na Kubu.

V dobách před revolucí, kdy na Kubě vládla diktatura Fulgencia Batisty, byla země oblíbeným turistickým cílem, přičemž mnoho amerických turistů si přivezlo svá vozidla, která tam prodali Kubáncům. Tato auta byla později údržbou a náhradou dílů vylepšována a dodnes se využívají jako dopravní prostředky pro denní potřeby.

Mnoho Kubánců také získává stará auta prostřednictvím rodinných dědictví nebo nákupů od soukromých majitelů. Tyto vozy se následně často upravují a přizpůsobují podmínkám na Kubě, například instalací dieselových motorů a použitím domácích náhradních dílů.

Stará auta tak na Kubě nejsou jen praktickým řešením dopravy, ale také symbolem kubánského stylu a kreativity, když některá vozidla jsou dekorována barevnými motivy a jedinečnými designy.

V posledních letech se situace na Kubě postupně mění a některá nová auta se začínají na Kubě objevovat, zejména od automobilových značek, které nejsou pod americkými sankcemi. Přesto ale stále zůstávají stará auta na Kubě běžným pohledem na kubánských silnicích a součástí kubánské kultury.