Recept na klasické těsto na domácí chleba

Suroviny:

  • 500g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžíce suchého droždí
  • 300 ml teplé vody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Smíchejte mouku a sůl v míse.
  2. Do malé mísy smíchejte suché droždí, vodu, med a olivový olej.
  3. Nalijte směs s droždím do mísy s moukou a začněte hnětat těsto. Hněťte asi 10 minut, dokud těsto nezíská konzistenci a elasticitu.
  4. Nechte těsto vykynout v teple (například na topení) asi hodinu, dokud nedosáhne dvojnásobné velikosti.
  5. Těsto opatrně vyklopte z mísy na plech na pečení.
  6. Rozehřejte troubu na 220°C.
  7. Před pečením rozřízněte těsto nožem a nechte ho v troubě péct asi 30 minut.
  8. Chleba je hotový, až z něj vytékající míza bude zlatavě hnědá.
  9. Nechte chléb vychladnout, než ho nakrájíte.

Těsto na domácí chleba může být také obohaceno o další ingredience, jako jsou například semínka, oříšky nebo sušené ovoce. Můžete si s ním také hrát a zkoušet různé recepty. Hodně štěstí!