Úmrtí v knihovně

Detektivní povídka ve stylu Agathy Christie.

Úmrtí v knihovně

Byla to chladná noc v prosinci, když se v knihovně panství Lorda a Lady Arlingtonových objevilo tělo mladé ženy. Tělo bylo nalezeno ráno jedním z poddaných, který se v knihovně zastavil, aby si půjčil nějakou knihu. Panství bylo velké a rozlehlé, proto se neví, jak dlouho mohla mrtvá žena v knihovně ležet.

Mladá žena byla elegantně oblečená, což naznačovalo, že šlo o někoho ze společnosti. Předpokládalo se, že jde o mladou návštěvnici, která se vloupala do knihovny, aby si zde přečetla nějakou knihu. Avšak všechny dveře i okna byly uzavřené, což naznačovalo, že pachatel musel být někdo zevnitř.

Detektiv Hercule Poirot, který byl náhodou v té době na návštěvě v panství Arlingtonových, se rozhodl vyšetřování převzít. S jeho důmyslnými metodami bylo jasné, že má šanci na odhalení vraha.

Všechny osoby, které měly přístup do knihovny v době úmrtí, byly shromážděny v jedné místnosti, aby mohl Poirot začít s výslechy. Mezi nimi byla Lady Arlington, její dcera, kuchař, vrátný, zahradník, údržbář a několik dalších zaměstnanců panství.

Poirot postupoval systematicky a pečlivě si poznamenával každý detail z výslechů. Začal od všech zaměstnanců a postupoval až k Lady Arlington. Všichni tvrdili, že v době úmrtí se nikdo nepohyboval v oblasti knihovny a žádný z nich nevěděl o nějaké návštěvě.

Poirot však měl podezření, že někdo z nich lže. Při dalším výslechu zjistil, že jedna z místností v panství je zamčená a nikdo neví, co se v ní nachází. Bylo to podezřelé, tak Poirot neváhal a šel si místnost prohlédnout.

Uvnitř místnosti našel Poirot několik předmětů, které byly klíčové pro vyšetřování. Mezi nimi byla podezřelá krvavá rukavice a kousek látky s krvavými stopy. Tyto stopy byly podrobeny analýze a ukázalo se, že patří k mladé ženě, která byla nalezena v knihovně.

Další důkaz byl nalezen v tajné skříni, která byla za obrazem. V této skříni byla nalezena šperkovnice, ve které byla náušnice, kterou měla oběť v uchu. Lady Arlington tvrdila, že se jedná o náušnici, kterou si její dcera zapůjčila od návštěvnice, ale Poirotovi to přišlo podezřelé.

Dalším podezřelým se stal pan Stephen Norton, který byl náhodou na panství Arlingtonových v době úmrtí. Poirot ho podezříval ze zločinu, ale musel najít nějaké důkazy. Podařilo se mu najít dopis, který byl adresován panu Nortonovi a který se týkal peněz. Bylo zřejmé, že Norton měl problémy s financemi a mohl by mít motiv k vraždě.

Poirot dále pokračoval ve vyšetřování a podařilo se mu zjistit, že pan Norton měl milostný poměr s obětí a že se chtěl s ní setkat v knihovně. Když dorazil, našel ji mrtvou a z paniky utekl, aniž by zavolal o pomoc.

Poirot nakonec zatkne pana Nortona a předá ho policii. Lord a Lady Arlingtonovi byli rádi, že byl zločinec dopaden a jejich dům se opět stal bezpečným místem. Hercule Poirot se pak s pocitem uspokojení vydal na další případ.