Recept na perníčky

Tady je jednoduchý recept na tradiční české perníčky:

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g medu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku s perníkovým kořením, solí a jedlou sodou.
  2. Med společně s cukrem zahřejte v hrnci na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Přidejte vejce k medové směsi a dobře promíchejte.
  4. Směs s medem postupně vmíchejte do suchých surovin, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak příliš tuhé, přidejte trochu vlažné vody.
  5. Těsto zakryjte a nechte odpočinout v chladničce alespoň 30 minut.
  6. Troubu předehřejte na 180 stupňů C a připravte si plech na pečení s pečicím papírem.
  7. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 5 mm a pomocí perníkových forem vystřihněte perníčky.
  8. Položte perníčky na plech na pečicím papíru a dejte do předehřáté trouby péct asi 10-12 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
  9. Hotové perníčky nechte vychladnout na mřížce a poté je můžete ozdobit polevou nebo cukrovou polevou.

Dobrou chuť!