Recept na perníčky
Tady je jednoduchý recept na tradiční české perníčky:
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 250 g medu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku s perníkovým kořením, solí a jedlou sodou.
- Med společně s cukrem zahřejte v hrnci na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přidejte vejce k medové směsi a dobře promíchejte.
- Směs s medem postupně vmíchejte do suchých surovin, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak příliš tuhé, přidejte trochu vlažné vody.
- Těsto zakryjte a nechte odpočinout v chladničce alespoň 30 minut.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů C a připravte si plech na pečení s pečicím papírem.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 5 mm a pomocí perníkových forem vystřihněte perníčky.
- Položte perníčky na plech na pečicím papíru a dejte do předehřáté trouby péct asi 10-12 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Hotové perníčky nechte vychladnout na mřížce a poté je můžete ozdobit polevou nebo cukrovou polevou.
Dobrou chuť!
Moc dobré vyzkoušel jsem!
[…] Článek o jedovatých hadech […]
[…] Článek o hadech […]