Recept na křupavé croissanty

Croissant je pečivo pocházející z Francie, které se vyznačuje křupavou a drobivou strukturou a typickým tvarováním do půlměsíce. Je vyrobeno z křehkého vrstevnatého těsta, které je obvykle plněno máslem a poté pečeno až do zlatavé barvy. Croissant se obvykle podává jako snídaně nebo svačina a může být konzumován s máslem, džemem nebo jinými pomazánkami. Zde najdete recept na ten nejlepší croissant.

Suroviny:

  • 500g francouzské mouky
  • 10g soli
  • 80g cukru
  • 300ml vody
  • 25g čerstvého droždí
  • 250g másla
  • 1 vejce

Postup:

  1. Smíchejte mouku, sůl a cukr v misce.
  2. V jiné misce smíchejte vodu a droždí. Poté přidejte směs z mouky a hněťte těsto, dokud není hladké a pružné.
  3. Těsto zabalte do fólie a nechte ho v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny (nebo přes noc).
  4. Vezměte máslo a rozmačkejte ho mezi dvěma kousky pergamenového papíru na tloušťku asi 1 cm.
  5. Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na obdélník. Položte máslo uprostřed a složte těsto přes něj, aby se máslo zabalilo do těsta.
  6. Rozválejte těsto na obdélník a složte ho jako knihu – přeložte jednu třetinu těsta směrem k prostředku a pak přeložte zbývající třetinu na první vrstvu.
  7. Otočte těsto o čtvrtinu a rozvažte ho znovu na obdélník. Složte ho znovu a opakujte tento postup ještě dvakrát.
  8. Nakonec rozvažte těsto na tloušťku asi 5 mm a pomocí nože nebo kruhového výstřižku ho rozřízněte na trojúhelníky.
  9. Zakroužte trojúhelníky a položte je na plech s pečicím papírem. Nechte je odpočinout 30 minut.
  10. Rozšlehejte vejce a potřete jím kroasány.
  11. Předehřejte troubu na 200 stupňů C a pečte kroasány asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
  12. Nechte je chvíli vychladnout a podávejte stále teplé. Dobrou chuť!