Recept na křupavé croissanty
Croissant je pečivo pocházející z Francie, které se vyznačuje křupavou a drobivou strukturou a typickým tvarováním do půlměsíce. Je vyrobeno z křehkého vrstevnatého těsta, které je obvykle plněno máslem a poté pečeno až do zlatavé barvy. Croissant se obvykle podává jako snídaně nebo svačina a může být konzumován s máslem, džemem nebo jinými pomazánkami. Zde najdete recept na ten nejlepší croissant.
Suroviny:
- 500g francouzské mouky
- 10g soli
- 80g cukru
- 300ml vody
- 25g čerstvého droždí
- 250g másla
- 1 vejce
Postup:
- Smíchejte mouku, sůl a cukr v misce.
- V jiné misce smíchejte vodu a droždí. Poté přidejte směs z mouky a hněťte těsto, dokud není hladké a pružné.
- Těsto zabalte do fólie a nechte ho v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny (nebo přes noc).
- Vezměte máslo a rozmačkejte ho mezi dvěma kousky pergamenového papíru na tloušťku asi 1 cm.
- Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na obdélník. Položte máslo uprostřed a složte těsto přes něj, aby se máslo zabalilo do těsta.
- Rozválejte těsto na obdélník a složte ho jako knihu – přeložte jednu třetinu těsta směrem k prostředku a pak přeložte zbývající třetinu na první vrstvu.
- Otočte těsto o čtvrtinu a rozvažte ho znovu na obdélník. Složte ho znovu a opakujte tento postup ještě dvakrát.
- Nakonec rozvažte těsto na tloušťku asi 5 mm a pomocí nože nebo kruhového výstřižku ho rozřízněte na trojúhelníky.
- Zakroužte trojúhelníky a položte je na plech s pečicím papírem. Nechte je odpočinout 30 minut.
- Rozšlehejte vejce a potřete jím kroasány.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C a pečte kroasány asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Nechte je chvíli vychladnout a podávejte stále teplé. Dobrou chuť!
Moc dobré vyzkoušel jsem!
[…] Článek o jedovatých hadech […]
[…] Článek o hadech […]